Kolme viikkoa sitten katselin palveluskoiralehteä ja mietin että Nivalassa olisi BH-koe, suht lähellä siis. Ajatus oli jo kesällä että jos Sargolle tälle syksylle kokeen tekisi, niin saisi keskittyä Pipan treenaamiseen talven aikana. Syksyn koittaessa koira ei mielestäni ollut koekuntoinen, joten unohdin koko jutun. Koekuntoinen tai ei, ilmoitin siitä huolimatta. Sitten vasta välähti päähän: Sargo ei ole tehnyt paikallaoloa eikä jättöliikkeitä, eikä se kyllä oikein sulattanut sirun tarkastamistakaan. Tulipahan motivaatiota treenata.   

Ennen koetta en ollut tehnyt ainuttakaan kokeenomaista harjoitusta. Mm. koetta edellisenä iltana otin auton kylkeä tukena käyttäen luoksetulon pieneltä matkalta ensimmäistä kertaa ilman käsiapuja. Jotta tältä linjalta lähdettiin kuudelta eilisaamuna kohti Nivalaa.

Ensin oli vuorossa tietenkin luoksepäästävyys ja se sirun tarkastaminen. Pääsimme kokeeseen . Sargo ei ole myöskään oikeastaan käynyt kertaakaan vieraalla kentällä, joten otin koiran hyvissä ajoin ennen omaa vuoroa parkkipaikalla autosta ja " virittelin" sitä hieman. Olimme toisessa parissa ja parina meillä oli toinen uros. Tuomarille ilmoittautuessa huomasin ettei koira ole kuulolla ollenkaan.    Suoritimme liikkeet ensin ja hihnassa seuraaminen meni aivan . Poika oli suoraan sanottuna päiväkävelyllä. Uutena asiana tuli että BH:ssa annetaan ihan arvosanat liikkeille. Tuomarina kokeessa Markku Piippo ja harjoitustuomarina oli joku nainen, en muista nimeä. Hihnassa seuraamisesta saimme arvosanan hyvä. (  ) Kun otin hihnan irti henkilöryhmän jälkeen, Sargolla syttyi  ja sitten se vasta tajusi mitä tänne ollaan tultu tekemään. Sen jälkeen homma luistikin jo hieman paremmin. Vapaana seuraamisesta saimme erinomaisen. Tuomari kehui erityisesti rytminmuutoksia ja käännöksiä.  Liikkeestä istumisen valmisteleva osuus oli loistava ja Sargo istui nopeasti käskyn saatuaan. Koska en ole tosiaankaan tehnyt kokonaisia suorituksia, se todella näkyi tässä liikkeessä. Kun käännyin koiraan päin ja sain luvan tulla takaisin, koira luuli että palkka tulee ja nousi puoli-istuvaan asentoon noin kahdeksi sekunniksi. Istui kuitenkin takaisin ja oli vähän nolon näköinen . Tässä kohtaa pitää kiittää Nivalan Johannaa joka kertoi vappuna palkkasanan tärkeyden ja tässä se tuli aika hyvin esiin, edelleen siihen nähden miten vähän me ollaan treenattu. Liikkeestä saimme arvosanan erittäin hyvä.

Istumisliikkeen jälkeen vietti olikin noussut sitten sen verran punaiselle etten uskaltanut enää edes kehua koiraa, vaan odotin vain luvan viimeisen liikkeen suorittamiseen. Maahanmenon valmistele pätkä oli sitten jo liian tiivistä ja koira painoi. Maahan olisi saanut mennä nopeammin, mutta se luoksetulo... Kun rupesin opettamaan luoksetuloa useammin, sen vauhti hiipui ja hiipui mitä enemmän sitä otin. Pari viikkoa olenkin tehnyt siihen pelkästään vauhtia, mutta siitä huolimatta olin varautunut siihen, ettei se mikään pikajuoksija ole. Käskystä Sargo lähti todella vauhdikkaasti ja puolen välin jälkeen mietin jo, että hyppäänkö edestä pois vai laitanko silmät kiinni? Pysyin kuitenkin paikallaan mutta koira ei saanut vauhtiaan tarpeeksi ajoissa hiljenemään, vaan tuli melko vinoon eteen. Sargo oli siinä vaiheessa jo niin täpinöissään että sivulle se tuli kans todella vinoon.   Tästä taisimme saada hyvän..

Paikallaolossa ohjaaja jännitti melkoisesti, mutta erinomaisesti se meni silti. Tarvitsi kuitenkin kaksi käskyä sivulle nousuun. Kaupunki osuus myös läpi, joten koko koe hyväksytysti suoritettu.  Tulipas hyvä mieli. Mukava oli pitkästä aikaa käydä kokeessa... Kuvat epäonnistui kokeesta täysin kun oli niin harmaa keli, mutta pitää räpsiä muutama otos koekaverista..